Csípőfájdalom fiatal korban - a leggyakoribb kiváltó okok és hatékony megoldások

csipofajdalom-fiatalon

csípőízületi fájdalom az elterjedt hiedelemmel ellentétben nem csak az idősebb korosztályt érintő mozgásszervi panasz. Akár fiatal korban is jelentkezhet erős fájdalommal járó csípőbántalom, melynek hátterében több ok állhat. Ebben a cikkben ezeket a kiváltó okokat vesszük sorba, valamint ismertetjük a leghatékonyabb gyógymódokat a panasz leküzdéséhez.

Csípő ütközési szindróma, a sportolók csípőbántalma

Jellemzően aktív életmódot folytató fiatal, vagy középkorú pácienseknél jelentkezik ez a specifikus csípő elváltozás, ami hosszú távon csípőízületi porckopáshoz és protézis beültetéshez vezethet. A csípő ütközési szindróma, orvosi nevén impingement során a csípőízületi vápa peremén körbefutó rostporcos gyűrű, azaz labrum sérül. A labrum szakadása a vápa porc felszínének sérüléséhez, majd a teljes csípőízület kopásához vezet.

A csípő ütközési szindróma általában alattomosan kezdődő csípőfájdalommal jár, ami leülés, ülésből való felállás és előrehajlás során fokozódik. A fájdalom jellemzően az ágyéki tájékon jelentkezik, de kisugározhat a farpofákba, a csípő oldalára és a comb elülső része felé is. Az érintettek felénél mozgás hatására fájdalmas kattanás is tapasztalható. Kialakulásának oka általában a csípőízület veleszületett vagy szerzett alaki eltérése (combfej-nyak közötti csonttöbblet, vagy a combfej túlzott fedettsége), de akár a csípőízület mozgásterjedelmét meghaladó fokozott sporttevékenység miatt is létrejöhet.

A fájdalmas panaszok csillapítására esetenként fizikoterápiás módszerek is szóba jöhetnek, azonban ezek nem oldják meg a fájdalmat okozó csípőízületi eltérést. A csípő ütközési szindróma valódi megoldására sebészeti beavatkozásra van szükség. Saját gyakorlatomban ezt egy speciális arthroszkóppal asszisztált műtéti beavatkozással végzem. Az operáció során izmok sértésével nem járó, mini feltárásból végzem el a csípőízületi csontos részek plasztikáját és a labrum szükség szerinti refixációját. A műtét eredményeként megszűnik az ízület alaki deformitása, valamint a mozgás során jelentkező ütközés és fájdalom is. Ehhez azonban fontos néhány hónapig figyelmet fordítani a műtét utáni a rehabilitációra. Amennyiben az impingement miatt előrehaladott csípőízületi porckopás alakult ki, az artroszkópos műtét helyett csípőízületi protézis beültetés jelenthet megoldást.

Rheumatoid arthritis - autoimmun sokízületi gyulladás

Az ízületi gyulladás (arthritis) legtöbb fajtája általában idősebb korban alakul ki, a rheumatoid arthritis többnyire már 30-40 éves korban jelentkezik. Az egyszerre több ízület gyulladásos fájdalmával járó betegség autoimmun eredetű, ezért komplex terápiával szükséges kezelni. Az autoimmun betegségek során az immunrendszer saját maga betegíti meg a szervezetet - jelen esetben az ízületeket. Az ízületi fájdalommal és gyulladással járó "fellángolások" hol erősebben, hol kevésbé érzékelhetően jelentkeznek, azonban komoly hatással vannak a betegek életminőségére. Az ízületek állandó gyulladása hosszú távon az ízületi porc pusztulását okozza. Ezért a rheumatoid arthritis immunológiai és reumatológiai kezelése mellett esetenként protézis beültetésre is szükség lehet a nagyízületekben. Ehhez alapos ortopéd szakorvosi vizsgálat szükséges, legfőképp annak megállapítására, hogy valóban elkerülhetetlen-e a protézis műtét, és alkalmas-e a műtétre a páciens. 

Korábbi baleset vagy trauma

A combcsontot vagy a medencecsontot érintő sérülések, csonttörések a csípőízületben is elváltozást idézhetnek elő. Leggyakrabban sportsérülés vagy baleset áll a háttérben, ami akár több évvel a csípőfájdalom jelentkezése előtt történt. A csontok és a lágyrészek nem megfelelő gyógyulása miatt a csípőízületben olyan kóros folyamatok indulhatnak el, melyek korai porckopást okozhatnak. Előfordul olyan eset is, amikor egy korábbi sérülés miatt a combcsontfej vérellátása válik problémássá. Ez kezdetben nem okoz észrevehető tüneteket, azonban a vérellátási zavar hosszabb távon a combcsontfej elhalását eredményezi. Ilyen esetben többnyire csípőprotézis beültetés szükséges.

Csípőficamból eredő korai porckopás

A csecsemőkori vagy gyermekkori csípőficam gyakori jelenség, de időben diagnosztizálva könnyen és jól kezelhető probléma. Ugyanakkor egy csípőficammal született kisgyermek csípőízülete sosem lesz tökéletes. Az eltérések évtizedekig nem befolyásolják az ízület működését, azonban terhelés hatására, vagy nem megfelelő életmóddal korai csípőízületi porckopás alakulhat ki. A csípőficam tehát jelentősen növeli a valószínűségét egy későbbi csípőprotézis beültetés szükségességének. A porckopás esetükben sokkal fiatalabb korban jelentkezik és nehezebben reagál a konzervatív kezelésekre. Az orvostudomány fejlődése által napjainkban alkalmazott, kiváló kopásállóságú protézis implantátumokkal azonban már nem kell tartani a fiatal korban történő protézis beültetéstől. Megfelelő műtéti technikát alkalmazva akár 25-30 évig nincs szükség a protézis cseréjére.

A legkorszerűbb eljárások a legjobb eredményért

A csípőt érintő mozgásszervi problémák megoldása minden esetben specifikus. Nagy részben természetesen maga a diagnózis határozza meg, azonban az egyedi, személyes faktorok is nagy súllyal esnek latba. Amikor a csípőpanaszok jelentősen elharapódznak sokszor jön szóba csípőprotézis beültetés szükségessége - akár fiatal, 30-40-50 éves korban is.

A csípőízületi protézis beültetést korábban nem javasolták 65 éves kor alatt. Az elmúlt évtizedek alatt azonban az orvosi protetika óriási fejlődésen ment keresztül. Az izomátvágás nélküli, minimál invazív műtéti technikával a protézis beültetés egy sokkal sikeresebb és kevesebb fájdalommal járó műtét lett. Így a beavatkozás után sokkal gyorsabb rehabilitáció valósulhat meg, ami nagyban kedvez az ízület működésének is. Az izomeltolásos technika mellett azonban más, digitális technológiák is tovább fokozzák a protézis műtétek sikerességét. Ilyen csúcstechnológia a mozgásanalízis alapú 4D műtéti tervezés az OPSInsight szoftver által, valamint a legújabb NaviSwiss miniatürizált sebészi navigáció.

OPS mozgásanalízis alapú 4D műtéti tervezés

OPS, azaz Optimised Pozitioning System, magyarra fordítva optimalizált pozícionáló rendszer. Az OPS technológia alapja, hogy az ágyéki gerinc hatással van a csípőízület működésére. Ez az ún. spino-pelvikus mobilitás, vagy érthetőbben fogalmazva gerinc-csípő kapcsolat. Ez személyenként különböző és nagy változatosságot mutat. A csípőprotézis beültetés pedig úgy lehet tökéletes, ha ezt figyelembe vesszük. Tehát a protézis műtétet egyénre szabottan tervezzük meg és kivitelezzük. Ehhez először az ágyéki gerinc és a medencecsont mozgásainak digitális analízise történik meg, mely alapján elkészül a komponensek beültetési terve. Ez az OPSInsight szoftverben ellenőrizhető. A jóváhagyott terv alapján pedig 3D nyomtatással egyedi sablonok készülnek, melyek a műtét során a terv pontos megvalósítását segítik. Az OPS technológia az új "Gold Standard" a csípőprotézis beültetésnél - sikere titka pedig a személyre szabottság biztosítása.

NaviSwiss navigáció

A műtét utáni elégedettség fokozása és a csípőprotézis élettartamának növelése valósítható meg a világújdonságnak számító NaviSwiss miniatürizált sebészi navigáció alkalmazásával. A NaviSwiss navigációt a műtét során a protézis implantátum behelyezéséhez és pontos pozicionálásához használjuk. Ez az innovatív, számítógép által vezérelt műtéti technológia biztosítja a biomechanikai paraméterek és a végtaghossz nagyon pontos rekonstrukcióját, ezáltal csökkenti a hibás beültetésből adódó szövődmények lehetőségét és a növeli protézis élettartamát. A digitális műtéti tervezés és a NaviSwiss sebészi navigáció alkalmazása csípőprotézis műtét esetén tökéletes csípő funkciót és természetesebb érzést eredményez.

Csípőtáji fájdalom esetén forduljon hozzám bizalommal! Az Ön számára legmegfelelőbb gyógymódot alkalmazva segítek. Foglaljon időpontot rendelésemre az alábbi elérhetőségek egyikén!

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram