Csípőfájdalom – csípőkopás

Vegyen igénybe szakszerű segítséget!

Dr. Domán István Ph.D. ortopéd sebész főorvos az Egyesült Királyságban és hazánkban szerzett széles körű tapasztalatait felhasználva szakszerű megoldást tud nyújtani a csípőfájdalommal és csípőkopással járó problémákra. A gyógyításra számtalan alternatíva létezik, beleértve a sebészeti és a konzervatív kezeléseket is. Elsősorban a problémás ízület pihentetése, jegelése, fizioterápiás kezelése történik meg, és amennyiben ezek a módszerek nem hoznak megfelelő eredményt, akkor végezzük el az alternatív kezelésmódokat.

 

Hogyan kerülje el a műtétet?

A halogatás azért sem kedvező egyetlen betegnél sem, aki a csípőfájdalom kezelésére szorul, mert egy idő után már nincs más megoldás, csak a csípőprotézis műtét. Amikor reggeli ébredés után úgy érzi, csípőízületei berozsdásodtak, azonnal keressen fel minket, hiszen ez gyakran a csípőkopás első jele lehet! Ez az állapot gyakran elmúlik egy idő után, mert a szervezete „hozzászokik”. Ekkor még nincs csípőfájdalom, de vissza fog jönni. Ne várja meg azt az időszakot!

 

Legyen újra teljes az élete!

Dr. Domán István Ph.D. bármilyen problémára megoldást tud nyújtani, ahol a csípőfájdalom és a csípőkopás az úr, legyen szó farizom környéki, comb oldalába sugárzó, lágyéktáji, vagy akár derékba sugárzó fájdalomról.

A csípőfájdalom megnehezíti a mindennapok szépségét, hiszen minden egyes lépés nagy kínokkal járhat. Dr. Domán István módszerei hatásosan szüntetik meg a csípőfájdalom kellemetlen érzését. A csípőkopás egyik leggyakoribb okaként ismert csípőízületi impingement műtéti megoldásával véglegesen megállítható a csípőkopás és vele együtt búcsút mondhat a csípőfájdalomnak is.

 

Ne habozzon hát, vegye fel velünk a kapcsolatot, és a csípőfájdalom, csípőkopás problémáját oldja meg véglegesen!

A csípőízületi kopás definíciója, okai és kezelése

Az ízület fájdalmával, mozgáskorlátozottsággal és sántítással járó állapotot nevezzük csípőízületi kopásnak. A kezdeti tünetek között szerepel, hogy a reggeli felkeléskor az ember úgy érzi, mintha a csípője berozsdásodott volna, ez az érzés később mérséklődik vagy akár el is tűnik, a csípő „bejáratódik”. Hasonló panaszokat tapasztalhatunk hosszabb ülés vagy fekvés után is. Azonban ahogy telik az idő, fokozatosan lecsökken az ízület mozgáspályája és gyakran jelentkezik sántítás a fájdalom és a mozgáskorlátozottság következményeként. Idővel egyre nehézkesebbé válik a zokni és a cipő felvétele, a járóképesség is csökken és a fájdalom állandósul.

 

Mikor beszélünk csípőízületi kopásról?

A csípőízület kóros elváltozása esetén az ízfelszínek porcborítéka elvékonyodik, lecsiszolódik, és sokszor az alatta levő csontfelszínig lekopik. A felszínek elmozdulása egymáson egyre kevésbé sikerül, és a fájdalom fokozódik. Ez mindig együtt jár az izmok védekező feszülésének kialakulásával, így próbálja a szervezet csökkenteni a fájdalmas mozgás kiterjedését. 

 

Mi okozza a csípőízület kopását?

Számos faktor és körülmény szerepet játszhat, amelyek felgyorsíthatják a porckopás folyamatát, úgy mint az elhízás, a mozgáshiány, de akár a túlzásba vitt sportolás is (sérülések sorozata). A betegség nemcsak az idősebb korosztályt sújtja, a nem megfelelően gyógyult vagy kezeletlen csípőficamos pácienseknél már viszonylag fiatal életkorban megjelenhetnek a panaszok. A kopás kialakulását elősegíthetik a csípőízületet ért balesetek, a combfej vérellátási zavara vagy sportolás okozta sérülés (csípő impingement). Sok esetben viszont nem ismert a degeneratív elváltozás mögött meghúzódó ok, ilyenkor biológiai elöregedést tételezhetünk fel az elváltozás kialakulásában.

Mit tehetünk?

A betegség korai stádiumában a panaszok életmódváltással, testsúlyrendezéssel, porcerősítő készítményekkel, rendszeres mozgással, tréninggel jól kezelhetőek, csökkenthetőek. Előrehaladott porckopás esetén gyógyszerrel, fájdalomcsillapító tablettákkal, fizioterápiás kezeléssel javítható a porc állapota, de a folyamat sok esetben már nem visszafordítható. Súlyos porckopás kezelése csak műtéti úton, az ízületi mozgás fájdalmatlanságát elősegítő protézisoperáció segítségével lehetséges.

 

A műtét menete

Elsődleges fontosságú a műtét idejének meghatározása. Ebben kérjük ortopéd szakorvos véleményét, aki a gondos kivizsgálás során feltérképezi a hozzá forduló beteg állapotát és megállapítja, hogy meddig érdemes konzervatív eszközökkel gyógyítani, és mikor javasolt az ízületi működést javító műtét ideje. Utóbbi esetében a diagnózist, a beteg életkorát, testsúlyát, kísérő betegségeit, a műtét kockázatát és a várható eredményeket is mérlegelik. Az orvosi szakvéleményt követően a páciens eldöntheti, hogy a jövőben hogyan szeretné folytatni a kezelést. Mindenkinek máshol van a fájdalomküszöbe, másként reagálunk a mozgás beszűkülésére és egyénileg változnak az életminőséggel szemben támasztott igényeink is. Pár évtizeddel ezelőtt a beépített műízületek kopásállóságának és biztonságos működésének korlátozottsága miatt ritkán ajánlottak 60 éves kor alatt protézisműtétet. Manapság indokolt esetben gyakran kerülnek műtétre fiatalabb korú betegek is, mivel a technikai fejlődésnek köszönhetően kifinomult anyagminőséggel és minimálisan invazív feltárást jelentő műtéti technikával dolgozhatnak a sebészek, ezért a gyógyulás folyamata is gyorsabbá vált.

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram