Betegtájékoztató csípőprotézis műtétre készülőknek

Mit kell tudni a csípőizületi kopásról?

 A csípőízület kopása esetén a csontvégeket borító porcfelszín károsodik, felrostozódik, elvékonyodik és sokszor az alatta lévő csontfelszínig lekopik. Az elváltozást kísérő tünetek kezdetben enyhék. Reggel felkeléskor vagy hosszabb ülést követően a csípőnk mintha „berozsdásodott” volna, de néhány perc mozgás után ez megszűnik. Idővel azonban a tünetek fokozódnak. Az ízület kötötté válik, mozgásai fokozatosan beszűkülhetnek, pl.: a zokni és cipőhúzás nehézkessé válhat, sántítás jelentkezhet. A fájdalom a lágyékba, a combba, vagy a térd felé sugárzóan jelentkezhet. Előrehaladott stádiumban a fájdalom többnyire állandósul, nyugalomban is jelentkezik, valamint a járástávolság jelentősen lecsökken. Ilyenkor sajnos már csak a csípőízületi protézis beültetése segíthet. 

A csípőprotézisekről

A csípőprotézis a már véglegesen károsodott és fájdalmas csípőizület pótlására szolgál. A protézis alapvetően három komponensből áll: a medencecsontban rögzülő ún. vápából, a combcsontban rögzülő ún. szárból és az ez utóbbira rögzülő fejből. A protéziseknek a rögzülés tekintetében alapvetően két fajtáját különböztetjük meg, a cementest, ill. a cement nélkülit. A cementes rögzítésnél a műanyagból (polietilén) készült vápát és a fém szárat gyorsan szilárduló akrilát szerkezetű kötőanyag rögzíti a csonthoz. A cement nélküli rögzítésnél az egyenetlen (porózus) felszínű, ill. esetenként hydroxyapatit (a csontosodást elősegítő természetes anyag) bevonatot is tartalmazó fém héjat és a hasonló felületi kiképzésű szárat mechanikai befeszítéses (press fit) módszerrel rögzítjük a csonthoz. A vápába magas kopásállóságú műanyag vagy kerámia betétet illesztünk. Ez utóbbi rögzítési módszert rendszerint 65-70 év alatti, jó csontozattal bíró egyéneknél alkalmazzuk. Mind a cementes, mind a cement nélküli protézisek egyből terhelés stabilak. Az utóbbi esetén azonban mintegy 2-3 hónapig kerülni kell a nehéz súlyok emelését , ill. a rázökkenést, ugyanis a protézis teljes csontos beépülése ennyi időt vesz igénybe . Ettől függetlenül amennyiben az operáló orvos nem javasolja másképp, a cement nélküli protézis beültetés esetén is egyből segédeszköz használata nélkül terhelheti a csípőjét! 

A csípőprotézis beültetésről általában

A jelenleg elterjedt eljárások során (oldalsó, ill. hátsó feltárás) a protézis beültetések jelentős lágyrész sérüléssel, a csípőízület mozgatásában szerepet játszó ínak vagy izmok egy részének átvágásával (és a műtét végén azok egyesítésével) jár. Ez a műtétet követően segédeszközök tartós használatát teszi szükségessé és bizonyos aktivitásoktól (pl .: mélyre ülés, autóvezetés, oldalra fekvés, lábak keresztezése, stb.) a betegnek sokáig tartózkodnia kell. Néhány esetben, főleg a Magyarországon leggyakrabban alkalmazott „oldalsó feltárás” kapcsán maradandó izomgyengeség, sántítás és egyéb nemkívánatos tünetek maradhatnak vissza.

Az izomátvágás nélküli csípőprotézis beültetés

Az ún. elülső (direkt anterior) feltárásból történő csípőprotézis beültetés során a protézis a hagyományos módszerekkel szemben (oldalsó, ill. hátsó feltárás) a csípőízület elülső részén ejtett kis metszésből, egy izmok közötti természetes résen kerül beültetésre úgy, hogy a környező izmok, inak, idegek és erek sem sérülnek. Ezért nevezzük izomátvágás nélküli csípőprotézis beültetésnek. Ez a módszer az egyetlen valóban „minimálisan invazív” (a legkevesebb szöveti traumával járó) protézis műtét. A műtéti heg lehet hosszanti (átlagosan 6-8 cm) vagy a bikini vonalban vezetett haránt (8-10 cm) lefutású.

Ki alkalmas izomsértés nélküli csípőprotézis beültetésre?

Az elülső feltárásból történő csípőprotézis műtét a legtöbb csípőprotézis beültetésre szoruló betegnél elvégezhető. Kivételt képeznek az extrémen kövér betegek (lógó has), ill. a normálistól jelentősen eltérő anatómiával bíró egyének (pl.: korábbi műtét eredményeként). Csontritkulás általában nem akadály. A műtétre való alkalmasság tekintetében a személyes konzultáció alkalmával tudok véleményt adni.

Miért válassza az izomátvágás nélküli csípőprotézis  beültetést? 

Az elülső feltárásból történő csípőprotézis beültetés kíméletessége révén az alábbi előnyökkel járhat a Magyarországon alkalmazott hagyományos módszerekkel szemben:

 • nincs izomsértés: a csípő körüli izmok és inak teljesen épen maradnak
 • kevesebb a műtét utáni fájdalom: a kisebb műtéti seb és a kíméletesebb műtéti technika eredményeként
 • rövidebb rehabilitáció: az izmok épen hagyása miatt a végtag azonnal terhelhető, így már a műtét után néhány órával felkelhet műtét után
 • nincsenek korlátozások: a műtétet követően oldalára is feküdhet, keresztezheti a lábait, ill. nem szükséges ülésmagasítást alkalmaznia
 • rövidebb kórházi tartózkodás: 0-3 nap (átlagosan 2 nap)
 • egynapos műtétként is végezhető: egyes esetekben a műtét napján, de legkésőbb 24 órán belül elhagyhatja a kórházat
 • kisebb és esztétikusabb műtéti heg: 6-8 cm-es hosszanti vagy 8-10 cm-es bikini vonalban rejtve maradó heg
 • gyorsabb visszatérés a mindennapokba, ill. munkába: könnyebb munkát már néhány héttel a műtétet követően végezhet
 • kevesebb műtéti vérvesztés: részben a kíméletesebb műtéti technika, részben a kisebb sebzés, valamint a műtét alatt alkalmazott vérzéscsillapító hatású szerek eredményeként
 • stabilabb és jobban terhelhető ízület: a protézis ficama rendkívül ritka, saját eredményeim alapján kevesebb mint 0.5 % (szemben a hagyományos módszerekkel, ahol: 2- 6%)
 • a műtétet követően nem marad vissza sántítás
 • akár már 2-3 nappal a műtét után vezethet.

Felkészülés a műtétre

A műtétet megelőzően különféle vizsgálatok szükségesek annak megítélésére, hogy Ön aneszteziológiai, illetve sebészi szempontból operálható-e. Ezeket laborvizsgálat, góckutatás (fogászati, fül-orr-gégészeti, urológiai, ill. nőgyógyászati), valamint aneszteziológiai vizsgálat képezi. Ez utóbbi miatt az altatóorvosával egyeztetnie kell. A kivizsgálásra a beutalókat vagy az előjegyzés során vagy azt követően postán vagy e-mailben kapja meg. 

Amennyiben a kivizsgálása során gócra, vagy egyéb kóros labor eltérésre (pl.: magas CRP érték) derül fény, azt feltétlenül jelezze:

info@drdoman.hu

+36 30/ 9694 230

 

A kórházi tartózkodás 

A műtét napján az egyeztetett időpontban kell jelentkeznie a kórházban. A kivizsgálás során készült laborokat, vizsgálati eredményeket, ill. röntgen felvételeket (CD lemezt vagy filmet) feltétlenül hozza magával. Felvételekor ismételten ellenőrizzük az eredményeit. Ezt követően a kórtermébe kísérik, ahol kellő ideje lesz az ápoló személyzetet és a környezetét megismernie. A műtétet megelőzően ismételten találkozni fog velem és az aneszteziológusával. Ha még maradt megválaszolatlan kérdése, ekkor még mindig lehetősége van azt személyesen megkérdezni.

Mit hozzon magával?

 • tisztálkodó szereket 
 • kényelmes hálóinget, ill. lehetőleg rövid pizsamát
 • rövid ujjú inget vagy kényelmes felsőt
 • kényelmes papucsot
 • hálóköntöst
 • olvasnivalót
 • keresztrejtvényt, stb.

Mit ne hozzon magával?

 • értéktárgyat (pl.: ékszert)
 • kozmetikai cikkeket (pl.: make up, körömlakk)

A kórházban tartózkodás hossza általában 0-3 nap és alapvetően az ön állapotát határozza meg. Az elbocsátás időpontját a sebész és a gyógytornász közösen határozza meg a műtéti seb az ön általános állapota és járóképessége alapján.

A műtétről

Az izomátvágás nélküli csípőprotézis beültetés technikailag nehezebb műtét, ezért a legjobb eredmény elérése érdekében tapasztalt, kifejezetten ilyen irányú képzésben részesült és éves szinten nagy számú műtétet végző sebészre van szüksége . Ilyen esetben a szövődmények előfordulásának valószínűsége rendkívül alacsony. A műtét alapvetően kétféleképpen végezhető. Az egyik, elterjedtebb módszer során egy speciális műtőasztalon az operálandó oldali lábat egy cipőszerű kengyelben rögzítik melyen keresztül a műtét bizonyos szakaszában a végtagot hosszirányban húzatják, ill. lesüllyesztik (csípő extenzió). Ez esetenként a csípőkörüli szövetek és az ágyéki gerinc túlterhelését eredményezheti. Az általam alkalmazott, kevésbé elterjedt eljárás során a műtét hagyományos műtőasztalon, a végtag húzatása és érdemi mozgatása nélkül történik. Így végezve a műtétet a gerincet és a csípő körüli szöveteket nem éri felesleges stressz. A műtét rendszerint vagy altatásban vagy gerinc közeli érzéstelenítésben és szedációban zajlik. A műtét utáni fájdalomcsillapításról epidurális kanül gondoskodik, mely 1-2 napos alkalmazása során teljes fájdalommentességet eredményez.

A műtét után

Röviddel a műtétjét követően visszaszállítják a kórtermébe. Amennyiben spinál anesztéziában történt a műtét, az alsó végtagokat néhány órán keresztül nem fogja érezni. Az ágyból való felkelés és az operált végtag tornáztatása rendszerint a műtét után röviddel elkezdődik és amennyiben kellően jól érzi magát akár felkelhet és sétálhat is. Amíg nem tud inni, a kiszáradás elkerülése érdekében infúzióban részesítjük. Ritkán húgyúti katétert helyezünk be, melyet rendszerint másnap eltávolítunk. A műtétet követően rendszeres fájdalomcsillapításban fog részesülni. Lényeges , hogy jelezze amennyiben a fájdalomcsillapítás mértéke nem megfelelő, mert ez a járást és a tornagyakorlatok végzését hátráltathatja. Otthonába bocsátását követően is szükséges átmenetileg fájdalomcsillapító szedése. Vénás vérrög (trombózis) megelőzésére megfelelő gyógyszeres kezelésben részesül a kórházi bentfekvése alatt, illetve azt követően. Szükséges továbbá a vénás keringés javítása érdekében visszérharisnya viselése és minél több mozgás, ill. tornagyakorlatok végzése is. A megelőzés eredményként a trombózis kialakulásának valószínűsége rendkívül alacsony. Az esetek egy részében a műtét során szívó cső (drain) kerül behelyezésre, mely eltávolítása rendszerint 24 órával a műtét után történik. A műtéti sebet felszívódó fonallal zárom, így nem szükséges varratszedés. Otthonába lehetőleg csak akkor cseréljen kötést, amennyiben az lejön, ill. váladékos lesz. Amennyiben a kötés környéke meleggé és vörössé válna, továbbá a sebből váladékozás kezdődne, azt haladéktalanul jelezze telefonon!

A műtétet követően röntgen felvétel készül a protézis helyzetének ellenőrzésére. Röntgen felvételt (medence AP + operált csípő Lauenstein felvétel) legközelebb a 3 hónapos kontroll alkalmával szükséges. Erre a háziorvosától kérjen beutalót. A kontroll vizsgálatra a felvételt (CD lemezen) feltétlenül hozza magával. 

A műtét előtt és után végzendő gyógytorna gyakorlatokról a Csípő gyógytorna oldalamra kattintva találhat egy általános videót.

Rehabilitáció

Ahhoz, hogy haza engedhessük a kórházból, funkcionális szempontból az alábbi feltételeknek kell megfelelni:

 • legyen járóképes könyökmankóval, ill. bottal vagy segédeszközök nélkül,
 • tudjon lépcsőn közlekedni

További általános tanácsok: 

Nagyon fontos a gyógytornász által megtanított gyakorlatok rendszeres végzése. Ugyanúgy lényeges a gyakorlatok között hagyni időt a pihenésre. Öltözködéshez mindig üljön le. Kezdetben kerülje a szűk, nehezen felhúzható ruhákat. Olyan otthoni cipőt vagy papucsot használjon, amelybe könnyen bele tud lépni.

Mi a tipikus felépülési idő izomátvágás nélküli csípőprotézis beültetés után?

TevékenységMikor lehet képes rá?
Járás kerettel / két könyökmankóval0-1 nap
Járás egy mankóval / bottal0-3 nap
Lépcsőzés 0-3 nap
Székből / WC-ről kapaszkodás nélküli felállás0-3 nap
Vezetés – bal csípő (automata váltó)2-3 nap
Vezetés – jobb csípő1-2 hét
Ülő / könnyű munka végzése2-4 hét

Megjegyzés: A fent jelzett időintervallumok általánosságban vonatkoznak és csupán tájékoztató jellegűek. A felépülés üteme és ideje egyénenként különböző.

Milyen komplikációk léphetnek fel a műtéttel kapcsolatban?

Hasonló komplikációk léphetnek fel, mint a hagyományos feltárásokkal végzet csípőprotézis beültetés kapcsán. Ilyenek pl.: a sebgennyedés, trombózis, ízületi ficam, csonttörés, korai protézis lazulás , végtaghossz különbség, aneszteziológiai szövődmények, stb. A komplikációk előfordulásának a valószínűsége kissé nagyobb diabetes mellitus, súlyos fokú csontritkulás, nagyfokú kövérség, és egyéb súlyos betegségek (pl.: szív és vesebetegség) esetén. Irodalmi adatok alapján, melyet saját tapasztalataim is alátámasztanak, a szövődmények előfordulásának a gyakorisága az izomátvágás nélküli csípőprotézis beültetés kapcsán kisebb. Fontos, hogy amennyiben otthonában láza vagy nehéz légzése jelentkezne, azt azonnal jelezze! A jövőben bármilyen fertőzés kialakulása esetén, mint pl.: fogászati tályog, húgyúti infekció, stb. antibiotikum szedése szükséges a fertőzés vérárammal a protézisre való terjedésének megelőzése érdekében.

További kérdések, elérhetőség

Amennyiben a műtétet megelőzően, ill. azt követően bármiféle kérdése merülne fel, kérem jelezze azt az alábbi elérhetőségeim egyikén:

info@drdoman.hu

+36 30/ 9694 230 (0-24 h)

Mikor kezdhetek……?

Járni

Rendszerint az operált végtag teljes terhelése megengedett akár közvetlenül a műtétet követően. Kezdetben támasztékként könyökmankó áll a rendelkezésére. A segédeszközöket fokozatosan elhagyhatja amennyiben kényelmesen, sántítás nélkül képes járni. Ez egyénenként változó, általában 1-14 nappal a műtétet követően lehetséges. A járástávolságot fokozatosan célszerű növelni, mivel az izomzat kezdetben gyorsan fárad és csípője fájdalmassá válhat, amennyiben az operált csípőjét túlterheli.

 

Autóval közlekedni

Altatást, ill. érzéstelenítést követő 48 órán belül tilos autót vezetni. Amennyiben automata váltós gépjárművel rendelkezik és a bal csípője került műtétre, akkor a hazabocsájtásától (2-3. nap) vezethet. Jobb oldali műtét, ill. mechanikus váltós gépjármű esetén 1-2 héttel a műtétet követően javasolt a vezetés. Hazamenetele előtt a gyógytornász tanácsokkal fogja ellátni, hogy hogyan szálljon be, illetve ki biztonsággal az autóból. Amennyiben nagyobb távolságra utazik, rendszeresen célszerű megszakítani az utat, hogy néhány percet sétálhasson.

 

Dolgozni

A munkába való visszatérés annak jellegétől függ. Irodai munkavégzés rendszerint 2 héttel a műtétet követően lehetséges. Kezdetben javasolt a részmunkaidő és a munkaórák számának fokozatos növelése. Fizikai jellegű munka leghamarabb 6 héttel a műtét után kezdhető.

 

Szexuális életet élni 

Nincs korlátozás. Normális szexuális életet élhet, amint arra képesnek érzi magát.

 

Kerékpározni

Otthonába bocsátását követően lehetőség van szobakerékpár használatára, kezdetben ellenállás nélkül, magasra állított üléssel. Amennyiben biztonságosnak érzi, a későbbiekben áttérhet hagyományos kerékpárra.

 

Úszni

Lehetséges úszni vagy vízi tornát végezni, amint a sebe teljesen meggyógyult (általában 3 héttel a műtét után) vagy a műtétet követően akár 1-2 héttel, amennyiben vízálló („úszásálló”) sebtapaszt használ, továbbá képesnek érzi magát arra, hogy kényelmesen ki-, illetve beszálljon a medencébe. Meleg víz (gyógyfürdő) nem ajánlott műtét után három hónapig. Úszás kapcsán 6 hétig lehetőleg kerülje a „szabályos” mell lábtempó végzését.

 

Általában sportolni

Kocogás, illetve az ugrással járó sportok, illetve szabadidős tevékenységek a protézis élettartamának meghosszabbítása érdekében nem javasoltak. Azonban úszás, kerékpározás, súlyzózás, evezés, páros tenisz, asztalitenisz, golf, óvatos síelés (amennyiben korábban is síelt) végezhetőek. Úszás és szobakerékpár kivételével a sportolás megkezdése rendszerint 3 hónappal a műtét után javasolt.

 

Repülőn utazni

A vérrög (trombózis) és az esetleges embolizáció miatt nem célszerű repülni 4-6 hétig. Ha mégis rákényszerül, akkor az utazás ideje alatt visszér harisnya használata, rendszeres lábtorna és sétálás javasolt. Ezen kívül pár napig vérhígító (pl: Clexan injekció vagy Xarelto tabletta) használata is javasolt.

Gyakori kérdések az izomátvágás nélküli csípőprotézis műtéttel kapcsolatban

 

Mennyi időt vesz igénybe a seb gyógyulása?

A bőrseb rendszerint 10 nap alatt begyógyul. A csípő körüli, mélyebben fekvő szövetek gyógyulása, hegesedése 6 hét alatt fejeződik be. Ezen időszak alatt a csípő körüli fájdalom, ill érzékenység megszűnik. Előfordulhatnak azonban olyan időszakok, amikor az operált csípő ismét érzékennyé válik, mely idővel ismét elmúlik. Ez a természetes gyógyulási folyamat része. Ahhoz, hogy az operált csípő körüli szövetek teljesen visszanyerjék a rugalmasságukat, az ízület a teljes mozgásterjedelmét, és összességében a beteg „elfelejtse a műtétet“ rendszerint 3 hónap szükséges.

 

Mennyi gyakorlatot végezzek, ill. túlzásba vihető a gyakorlatok végzése?

Nagyon fontos az előírt gyakorlatok végzése és a fokozatosság. A gyakorlatok között elegendő időt kell adni csípőjének a pihenésre is. Amennyiben a gyakorlatokat követően fájdalmat érez, feltehetően túl aktív volt. Hasonlóan, az éjszaka jelentkező fájdalom is a nap folyamán túlzásba vitt aktivitás jele.

 

Meddig tart a beültetett protézis?

A technológia fejlődésével egyre kopásállóbb anyagok (pl.: kerámia) kerülnek felhasználásra, ill. újabb módszerek (pl.: számítógép vezérelt protézis beültetés vagy egyedi, MRI alapú beültetést segítő eszközök) állnak rendelkezésre, mely eredményeként növelhető a protézis élettartama. A minőségi implantátumok várható élettartama akár 2-3 évtized is lehet. A „kerámia a kerámián” kopó felszínek esetén például olyan kis mértékű a kopás, hogy a protézis elméletileg akár életfogytig is kitarthat. A repülőtéri biztonsági kapu jelezni fog? Tapasztalatok szerint a biztonsági fém detektor nem minden esetben érzékeli a beültetett fémet. Ha mégis jelezne, elegendő bizonyíték a műtéti heg vagy a mindenkinek kiállított igazolás, az ún. „Implantátum Passport”.

 

Végezhetnek rajtam később MRI vizsgálatot?

Az általam használt csípőprotézisek kivétel nélkül MR kompatibilisek, vagyis MRI vizsgálat a műtétet követően bármikor végezhető. Az operált csípő és közvetlen környékén a kép viszont a fém árnyékoló hatása miatt nem lesz tiszta.

 

Az operálandó végtag rövidebb. A műtétnél ki lehet majd egyenlíteni a különbséget?

Általában teljesen korrigálni lehet a végtagok hosszkülönbségét. Tartósan fennálló végtaghossz különbség esetén az ágyéki gerinc és a medence adaptálódik ehhez a helyzethez, ezért a műtétet követően átmenetileg hosszabbnak érezheti az operált végtagot. Ez az érzet rendszerint néhány hónapon belül megszűnik.

 

Mikor kell kontroll vizsgálatra jelentkezni?

A műtétet követően 6, ill. 12 héttel, majd 6, ill. 12 hónappal szükséges kontroll vizsgálatra jelentkezni. Ezt követően már csak 2 évente szükséges kontrollra jelentkezni.

Bemutatkozás

 

Dr. Domán István PhD. ortopéd főorvos

Szakorvosi képesítését 1998-ban, tudományos minősítését (PhD) 2003-ban szerezte. 2007-ig a Pécsi Orvostudományi Egyetem Ortopédiai Klinikáján dolgozott osztályvezető adjunktusként. Ösztöndíjjal Spanyolországban, Olaszországban, Dél-Koreában és Franciaországban töltött huzamosabb időt, továbbá az Egyesült Államokban, Japánban, Belgiumban és az Egyesült Királyságban járt tanulmányúton. 2005-től részállásban, majd 2007-től 2013-ig főállásban a legmagasabb szakorvosi pozícióban (konzultáns) dolgozott az Egyesült Királyság több kórházában (Greater Manchester Surgical Centre – The Cheshire and Merseyside NHS Treatment Centre – Shepton Mallet NHS Treatment Centre – Barlborough NHS Treatment Centre – Spire Liverpool Hospital – Spire Manchester Hospital). Az eltelt hét évben mintegy 5000 műtétet végzett alsó végtagi nagyízületi (csípő és térd) protézis beültetés, artroszkópos sebészet és lábsebészet területén. Angliai tartózkodása során számos világszínvonalú szakmai továbbképzésen, műtéttechnikai kurzuson vett részt, ahol az ortopédia vezető specialistáitól volt lehetősége tanulni. Anglián kívül Spanyolországban, Franciaországban, Svájcban és Belgiumban is. 2013 és 2016 között a Tolna Megyei Balassa János Kórház Ortopédiai osztályának volt az osztályvezető főorvosa, ahol elsőként végzett izomátvágás nélküli csípőprotézis beültetést hagyományos műtőasztalon a végtag húzatása, extenziója nélkül, valamint csípőízületet megtartó műtétet (csípőkopáshoz vezető állapot, az ún. csípő ütközési szindróma esetén). 2014 óta magánellátásban végez minimálisan invazív, izomátvágás nélküli csípőprotézis beültetést, csípőízület megtartó műtéteket, valamint minimálisan invazív térdprotézis beültetést. Évente több száz ilyen műtétet végez. Dr Domán István csípő és térdprotézis beültetésekre specializálódott ortopéd sebész. Munkáját a hivatásának tekinti. Elkötelezett abban, hogy a legkorszerűbb műtéti technikákat és eljárásokat alkalmazza betegeinél. A legfrissebb tudás megszerzése érdekében évente több alkalommal vesz részt külföldi továbbképzéseken. Műtéti tevékenységének egyik fő profilja az izomátvágás nélkül végzett csípőprotézis beültetés, melyből eddig több mint 800 ilyen műtétet végzett. Az elsők között végzett egynapos csípőprotézis beültetést, valamint csípőízület megtartó műtétet csípőkopáshoz vezető rendkívül gyakori állapot, az ún. csípő ütközési szindróma esetén. 2018 márciusától elsőként végez mozgásanalízis alapú csípőprotézis beültetést (OPS), mely jelenleg a legkorszerűbb eljárás. Nagy tapasztalattal rendelkezik továbbá térdízületi protézis beültetés területén, melyet minimálisan invazív, a térd nyújtóizomzatát teljesen megkímélő módszerrel végez. 2017 januárjától elsőként végzett PSI technológiával térdprotézis beültetést, mely során a beteg térdéről készült MRI segítségével, számítógépes tervezés alapján előre gyártott, egyedi célzó eszközök segítik a protézis tökéletes illeszkedését. Tagja több nemzetközi szakmai társaságnak, mint pl. az Angol Királyi Sebészi Társaság (The Royal College of Surgeons of England), a brit, az európai és nemzetközi ortopéd társaságnak (BOA, EFORT, SICOT). Évente több nemzetközi szakmai továbbképzésen, kongresszuson, illetve külföldi tanulmányúton vesz részt. Rendszeres előadója magyar és nemzetközi kongresszusoknak.

 

Letöltés

A betegtájékoztató teljes tartalmát letöltheti nyomtatható pdf formátumban ide kattintva!

Amennyiben az izomátvágás nélküli csípőprotézis beültetés műtétet megelőzően, ill. azt követően bármiféle kérdése merülne fel, kérem jelezze azt az alábbi elérhetőségeim egyikén:

info@drdoman.hu

+36 30/ 9694 230 (0-24 h)

Csípőízületi fájdalom esetén vagy csípőprotézis műtéttel kapcsolatos konzultáció céljából kérjen időpontot rendelésemre az alábbi elérhetőségek egyikén!

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram