A robot-asszisztált térdprotézis műtét titka: az OMNIBotics® rendszer részei

Az OMNIBotics® robot-asszisztált eljárás napjainkban az egyik legkorszerűbb műtéti technológia, ha térdprotézis beültetésről van szó. Ebben a cikkben megismerheti a robottechnológia eszközrendszerét és elemeit, amelyek a műtét sikerét biztosítják.

Az OMNIBotics® csúcstechnológia igazi mérföldkőnek számít a térdízületi porckopás műtéti kezelésében, ugyanis:

  • rendkívül stabil protézis beültetést tesz lehetővé,
  • objektíven méri a térdszalagok feszességét, és a lágyrész egyensúly helyreállításának figyelembevételével pozícionálja a protézist,
  • kiemelkedően magas, 97%-os betegelégedettségi arány érhető el vele!

A műtött páciensek visszajelzései egybehangzóan pozitívak: gyors gyógyulásról, nagy stabilitásról és tökéletes térdfunkciókról számolnak be, melyekről a kontroll vizsgálatokon magam is meggyőződöm. Tapasztalatom szerint a siker titka az OMNIBotics eszközrendszer innovációja, valamint a sebészi felkészültség és kompetencia.

Az OMNIBotics® robot-asszisztált technológia eszközei

Az OMNIBotics® rendszer három fő részből áll: az OMNI Navigációs állomásból, az OMNIBalance® szalagfeszesség-mérő eszközből, és az OMNIBot® robotból. E három csúcstechnológiás eszköz összehangolt működése teszi lehetővé a térdprotézis beültetés pontosabb kivitelezését.

  1. Az OMNI® Navigációs munkaállomás

A munkaállomás leegyszerűsítve egy számítógépből és a hozzá tartozó monitorból, eg infravörös fényforrásból, valamint két kamerából áll. Ez utóbbiak a műtéti területre irányítva folyamatos információt szolgáltatnak a térdízület pontos térbeli helyzetéről.

A navigációs állomás a rendszer “központi agya”, ami feldolgozza és elemzi az adatokat, tervet készít, ellenőriz és dokumentál. A számítógép valós időben elemzi a szalagfeszesség-mérő eszköz által szolgáltatott adatokat, valamint az úgynevezett Image-free Bone MorphingTM technikával digitálisan leképezi és 3 dimenzióban modellezi a térdízületet. Tehát a műtét anatómiai megtervezéséhez nincs szükség előzetes MR vagy CT vizsgálatokra. Az OMNI® rendszer a térdízület mozgáspályáját is vizsgálja, elemzi és figyelembe veszi. A szalagfeszesség mérését követően  a rendszer pontos ajánlást ad a beültetendő protézis helyzetére és vezérli az OMNIBOT® robot működését.

  1. Az OMNIBalance® digitális szalagfeszesség-mérő

A térdprotézis műtét kezdeti szakaszában az OMNIBalance® az oldalszalagok feszességét méri. A BalanceBot® eszköz a térdízület körüli lágyrészek, azon belül is leginkább az oldalszalagjait azonos erővel feszítve méri a csontok közötti távolságot a térd mozgásai során. Az eredmények alapján a számítógép ajánlást ad arra az implantátum pozícióra, melyben az oldalszalagok feszessége szimmetrikus és azonos a térd teljes mozgáspályája során. A térdszalagok feszességének megfelelő beállítása nagyban meghatározza a beavatkozás eredményét - az egyenlő feszességű szalagoknak ugyanis nagy szerepük van a térd fájdalommentes mozgatásában és terhelhetőségében.

  1. Az OMNIBot® robot

A jóváhagyott protézis beültetési terv és implantátum pozíció pontos megvalósításában az OMNIBot® robot segíti a sebészt. A robot alkalmazása rendkívül nagy precizitással biztosítja a protézis implantátum beültetését, a számítógép által meghatározott és a sebész által elfogadott terv szerint. Ez azt jelenti, hogy a protézis milliméteres pontossággal kerül beültetésre. A robot-asszisztált folyamat lépéseit az OMNI® navigációs munkaállomás vezérli és mindvégig ellenőrzi. A precíz protézis pozicionálás tartósan stabil és jól működő térdprotézis beültetést eredményez, ráadásul a robot használatával csökken a vérveszteség és a műtéti vérömleny keletkezésének kockázata is. A pontos vágásoknak és a lágyrészek kíméletének köszönhetően a gyógyulási folyamat is gyorsabb és kevesebb fájdalommal jár, mint a hagyományos térdprotézis műtét esetén.

A sebész szerepe a sikeres műtétben

Fontos kiemelni, hogy a műtét során a sebészi folyamatokat továbbra is az orvos végzi, tehát a robot nem operál!  Az innovatív eszközrendszer technikailag segíti a sebész munkáját. Az OMNIBotics® robot-asszisztált eljárás alkalmazása kizárólag az erre specifikált orvosi képzés elvégzése után, a rendszer beható ismeretének birtokában lehetséges. Az orvos felelőssége és feladata a csúcstechnológiás eszköz használata mellett annak vezérlése is.

A térdkopástól szenvedő betegek körében rendkívül népszerű eljárást 2020-ban vezettem be a magyarországi gyakorlatba, azóta pedig közel 250 műtétet végeztem az OMNIBotics robot-asszisztált technológiával. Az elvégzett nagy számú műtéttel szerzett tapasztalat és a kollégák továbbképzésében való aktív részvétel eredményeként a robotot biztosító Corin cég a műtétjeim helyszínéül szolgáló TritonLife Ortopédiai Központot „Centre of Excellence” (Kiválósági központ) minősítésben részesítette. 

Összességében elmondható, hogy az OMNIBotics technológia a megfelelő sebészi tapasztalattal és speciális tudással kombinálva a siker kulcsát adják térdprotézis műtét esetén!

Térdfájdalom, térdízületi porckopás esetén, vagy protézis műtéttel kapcsolatos konzultáció céljából forduljon hozzám bizalommal! Foglaljon időpontot rendelésemre az alábbi elérhetőségek egyikén!

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram