6 tény, amit tudnia kell a robot asszisztált térdprotézis műtétről

robot asszisztalt terdprotezis mutet

Az előre haladott porckopásnak az orvostudomány jelenlegi állása szerint még nincs gyógymódja, de az új kezelési módszerek egyre jobbak, és hosszú távú megkönnyebbülést hozhatnak. Porckopás miatt fennálló súlyos térdfájdalomtól szenved? A robot asszisztált térdprotézis műtét rövidebb gyógyulási időt, természetesebb érzetet és magasabb betegelégedettséget kínál.

Ezt kell tudnia a robot asszisztált térdprotézis műtétről

A hagyományos térdprotézis beültetések során a térd elkopott porcfelszíneinek eltávolítása után kerül beültetésre a mesterséges, ún. művi ízület. A robot asszisztált térdprotézis műtét során ugyanez történik, de a beavatkozást robotok segítségével hajtjuk végre.

Ez a technológia néhány éve létezik és rendkívül hasznos segítséget nyújt a műtétek során, ennek ellenére a pácienseknél időről időre felmerülnek bizonyos kérdések, illetve kételyek. Ideje eloszlatni ezeket.

Íme 6 tény, amit Önnek is tudnia kell a robot asszisztált térdprotézis műtétekkel kapcsolatban:

1. Ki lehet alkalmas a robot asszisztált térdprotézis beültetésre?

Amennyiben Ön alkalmas a hagyományos térdprotézis műtétre, akkor a robot asszisztált technológiával történő beavatkozásnak sem lehet akadálya. Az operáció azonban csak előrehaladott esetekben indokolt. Ilyenkor a fájdalmak már kifejezettek, sok esetben már éjszaka is jelentkeznek, és a beteget már a mindennapjaiban is korlátozzák. Ilyenkor a röntgen felvételek vagy egyéb képalkotók a porcfelszínek súlyos károsodását igazolják. Kezdetben konzervatív terápiás eszközökkel (pl. életmódváltás, testsúlycsökkentés, fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerek, fizioterápia, injekciós kezelések stb.) is küzdhetünk a fájdalom és az állapot súlyosbodása ellen. 

Ha a konzervatív terápia nem segít, csak a műtét nyújthat megoldást. A hagyományos technikával végzett protézis beültetés esetén a betegek mintegy 20%-a nem teljesen elégedett a műtét eredményével. Az új eljárások, mint pl. az OMNIBOTICS robot asszisztált térdprotézis műtét segítségével rendkívül magas, mintegy 96%-os beteg elégedettség érhető el a pontosabb, személyre szabott implantátumpozicionálásnak és a szalagbalansz pontos visszaállításának köszönhetően. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a betegek a teljes térdprotézis műtétet követően rövidebb időn belül térhetnek vissza az aktív életmódhoz.

Az ízületpótló műtét fontos döntés, és minden esetben a kezelőorvos dönti el, hogy Önnek szüksége van-e rá, vagy sem. 

2. A műtétet az orvos végzi, nem a robot

Az egyik leggyakoribb tévhit a robot asszisztált térdprotézissel kapcsolatban, hogy a műtétet robotok végzik.

Ez azonban nem igaz. Az eljárást 100 %-ban az orvos végzi, a robotok csak segítik a műtétet. Az OMNIBOTICS robot eljárás során a robotok feladata a szalagfeszesség mérése és a megfelelő implantátum pozició rendkívül pontos biztosítása. A szalagfeszesség mérése a térd teljes mozgáspályája során más robot rendszerek közül csak az OMNIBOTICS eljárással lehetséges.  Az eljárás még abban is különbözik a többi, hasonló robot technológiától, hogy nem szükséges a műtétet megelőzően CT-vizsgálat, így elkerülhető a vizsgálattal járó sugárterhelés.

3. A robot asszisztált technológiák csökkenthetik a felépülési időt

A robot asszisztált technológiák újdonsága miatt az így végzett térdprotézis beültető beavatkozások hosszú távú hatásai még nem teljesen ismertek, azonban a pontosabb eljárások vélhetően jobb hosszú távú eredményekhez vezetnek. A rövid távú előnyeik már ma is kézzelfoghatók. Ilyen pl. a gyorsabb felépülési idő. A hagyományos térdprotézis műtétek utáni 4-6 héttel a páciensek többnyire még nem folytathatják korábbi tevékenységeiket. Pl. nem vezethetnek, és nem mehetnek dolgozni. 

A robot asszisztált technológiával végzett eljárások esetén ez az idő akár a felére csökkenthető. A kíméletes műtéti technika, a nagyobb sebészeti pontossággal kombinálva, kevesebb csont- és lágyrészsérüléssel járnak, ami felgyorsítja a test természetes regenerálódási folyamatát.

4. Pontosabb protézis pozícionálás, természetesebb érzés a műtét után

A robot asszisztált technológia lehetővé teszi a műtétek során a kezdeti szalagfeszesség pontos mérését, ennek figyelembevételével a protéziskomponensek még pontosabb, személyre szabott beültetését, ezáltal a térd körüli lágyrészek megfelelő feszességének biztosítását a teljes ízületi mozgáspálya használhatóságának érdekében. 

Tanulmányok sora igazolja, hogy a műtét utáni elégedettséget, természetesebb érzetet elsősorban az oldalszalagok megfelelő feszessége biztosítja, ezért az OMNIBOTICS robot asszisztált eljárás óriási áttörést biztosít a térdprotézis beültetésben. 

5. A tapasztalat számít igazán

A robottechnológia javíthat a protézis beültetés pontosságán, ugyanakkor nem helyettesítheti az ortopéd sebész tapasztalatát és tudását. Amennyiben Ön térdprotézis beültetésre vár, nagy tapasztalattal rendelkező orvosra bízza a műtét elvégzését!   

6. Minden műtét kockázattal jár

A robot asszisztált térdprotézis műtét ugyanazokkal a ritkán előforduló kockázatokkal jár, mint a hagyományos térdprotézis műtét: trombózis, embólia, fertőzés, vérömleny kialakulása, mozgáskorlátozottság, ér-, ill. idegkárosodás, stb. A robottechnológia által támogatott eljárásokkal – mivel kisebb szövetkárosodással és nagyobb pontossággal hajthatók végre – ezek az egyébként is ritkán előforduló szövődmények kockázata is jelentősen csökkenthetők.

Amennyiben térdfájdalmai vannak, kérjen időpontot személyes vagy online konzultációra!

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram